12.02.2016 – Žurnal24 – Odgovori na novinarsko vprašanje o poslovanju z davčnimi blagajnami

Pozdavljeni!
V minulih tednih se je v nekaterih medijih zvrstilo nekaj očitkov in vprašanj o davčni zavezanosti duhovnikov, ki za maše, veroučne stroške in podobno pobirajo prispevke. Finančna uprava je pojasnila, da v primeru darov davčna zavezanosti in posledično izdajanje računov ni zakonsko obvezna, ob tem pa navajajo, da to velja le v kolikor nikjer niso navedene priporočljive vrednosti oziroma "ceniki".

Glede na to, da duhovniki v veliko župnijah želijo stroške poenotiti in vseeno navajajo priporočljive zneske na primer za veroučne stroške ali maše, me zanima, ali ste razmišljali, da bi jim priporočili, da s tem prenehajo oziroma da začnejo z izdajanjem računov (iz vezane knjige računov ali davčne blagajne)?

Najlepša hvala za pojasnilo že v naprej.
Lep pozdrav,

Barbara Eržen
Žurnal24


Spoštovani,

Posredujem vam povezavo do spletni strani z stališčem Slovenske škofovske konference do vašega vprašanja: http://katoliska-cerkev.si/odgovori-na-novinarska-vprasanja-o-davcnih-blagajnah-in-placevanju-davkov-katoliske-cerkve-tednik-mladina-2016

Glede vašega vprašanja odgovarjam, da na SŠK ne razmišljamo o nobenih priporočilih duhovnikov glede uporabe davčnih blagajn, saj gre pri prispevkih za svete maše, vzdrževanje cerkva in veroučne prostore izključno za prostovoljne darove vernikov.

Lep pozdrav,
dr. Tadej Strehovec
SŠK